Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

06 lipca 2014

„Domowa wędlina – polędwiczka”

1 polędwiczka wieprzowa; 3 ząbki czosnku; zioła (lubczyk, kolendra, rozmaryn, oregano, natka pietruszki, koperek); słodka papryka; 3 łyżki oliwy; pomarańcza. Przygotować marynatę: Do kubeczka wlać oliwę, dodać wyciśnięty czosnek, porwane zioła (lub zioła prowansalskie) i około łyżeczki słodkiej papryki. Wymieszać dokładnie i natrzeć marynata mięso. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą i schowac na co najmniej...

1 polędwiczka wieprzowa;
3 ząbki czosnku;
zioła (lubczyk, kolendra, rozmaryn, oregano, natka pietruszki, koperek);
słodka papryka;
3 łyżki oliwy;
pomarańcza.

Przygotować marynatę: Do kubeczka wlać oliwę, dodać wyciśnięty czosnek, porwane zioła (lub zioła prowansalskie) i około łyżeczki słodkiej papryki. Wymieszać dokładnie i natrzeć marynata mięso. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą i schowac na co najmniej 12 godzin do lodówki.
Piekarnik nastawić na 180 stopni. Z polędwiczki zdjąć marynatę (czosnek może się przypalić) i ułożyć w rękawie do pieczenia. Obłożyć mięso gęsto plastrami pomarańczy i zawiązać rękaw. Pamiętajmy, by ponakłuwać worek igłą w kilku miejscach, dzięki czemu nie pęknie podczas pieczenia.
Włożyć do piekarnika i piec przez 35 minut w 180 stopniach. Po tym czasie przeciąć rękaw do pieczenia i lekko rozchylić, a następnie piec tak mięso jeszcze przez 10 minut.
Jeśli chcemy zjeść polędwiczkę na ciepło, np. na obiad, należy polać ją sosem z pieczenia.
Jeśli polędwiczka ma służyć nam jako wędlina, należy ja całkowicie ostudzić i włożyć na noc do lodówki. Przekrawając ją, gdy będzie jeszcze ciepła, wypłyną wszystkie smakowite soki.

 

Przed upieczeniem

 

Tuż po upieczeniu

 

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (64)

Aga

Dodano opinię: 28.02.2015

W jakim celu stosuje się tu pomarańcze? dla smaku, czy raczej wilgotności mięsa? Czy bardzo straci ono na swoich walorach, jeśli zrezygnuję z cytrusów?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.02.2015

Pomarańcza nawilża mięso swoim sokiem. Myślę, że bardzo nie straci na walorach smakowych, jednak pilnuj czasu pieczenia, bo polędwiczkę łatwo przesuszyć.

jamaska

Dodano opinię: 15.09.2015

KOcham was, ale nakłuwanie woreczka to głupota. Od lat piekę w rękawie i eszcze nigdy mi nie pękł, a dzieki "mikroklimatowi" wewnątrz mięsko jest odpowiednio wilgotne. Dziurawy woreczek mija sie z celem.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.09.2015

Dziękujemy za cenną uwagę:)))

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.09.2015

A mi milion razy:)

Anna

Dodano opinię: 27.09.2018

stary przepis wykopałam, ale dodam komentarz. Rękaw może pękał bo się nadmuchał i dotknął do góry piekarnika 😉 Mi jeśli pęka to tylko z tego powodu. A przepis na polędwiczkę wypróbuję 🙂

Kasia

Dodano opinię: 10.11.2020

A może być zamiast pomarańczy grejpfrut różowy lub biały? Jak tak to który?
Czy on bardzo zmieni smak?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.11.2020

Może być zbyt gorzki. Może po prostu pomiń lub w zamian daj jabłko.

Agnieszka

Dodano opinię: 12.02.2022

Wszystko zależy od rękawów – są takie, które trzeba nakłuć i takie, które tego nie wymagają 😉
Dzieki za wszystkie fajne przepisy 🙂

Marta G.

Dodano opinię: 02.10.2015

Ta wędlina cieniutko pokrojona jest przepyszna! Mój 10 miesięczny synek zajadał z nią kanapeczki ze smakiem. Słychać było tylko "mniam, mniam, mniam…" Dodam także że 4,5 letniemu synkowi też smakowało, skomentował, że jak w przedszkolu, bo tam często są kanapki z pieczońym mięskiem.

Monika Kidawa

Dodano opinię: 12.10.2015

Dziękuje za przepis, wyszło pysznie, choć zamiast pomarańczy dałam jabłko.Pozdrawiam!

Beata M

Dodano opinię: 24.10.2015

Polędwiczka marynuje się od wczoraj, zaraz wkładam ją do piekarnika. Tylko zastanawiam się, po co nastawiać piekarnik na 200 st. skoro piekę w 180st? Ma to jakiś cel?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.10.2015

Cel zmylenia przeciwnika

Katarzyna

Dodano opinię: 05.11.2015

Przepyszne:) Cala rodzinka sie zajadala! Dziekuje 🙂

Kasia

Dodano opinię: 05.01.2016

jak długo mozna przechowywać taka domową wędlinkę?

Edi Z

Dodano opinię: 14.01.2016

moje dziecko uczulone na cytrusy czy pomarańcze moge zastapic czyms innym jak tak to czym :)?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.01.2016

Możesz pominąć:)

Ania

Dodano opinię: 30.01.2017

A ja bym obłożyła jabłkami albo dolała trochę soku jabłkowego tłoczonego do pieczenia. Często tak robię z pieczenią i wychodzi pyszna, lekko słodkawa i wilgotna. Pozdrawiam 🙂

 

Karola

Dodano opinię: 24.01.2016

Czy szynkę wieprzowa tez mogę tak upiec? piecze się może ja dłużej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.01.2016

Da się,ale szynkę robi się dłużej,w zależności od grubości.

kasiekc

Dodano opinię: 26.01.2016

Smakowalo 😉

Karola

Dodano opinię: 13.03.2016

Szynka pieczona tez wyszła bardzo dobra 🙂

Ewelina

Dodano opinię: 09.06.2016

jak długo można przechowywać taką wędline w lodówce? można zamrozić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.06.2016

Można, a w lodówce polecam do 3 dni. 

Basia

Dodano opinię: 24.08.2016

Piec na termoobiegu?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.08.2016

Tak.

Ania

Dodano opinię: 25.08.2016

witam, niestety nie posadiam funkcji termoobiegu. Jaką wówczas zalecacie temp???pzdr

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.09.2016

ok 20 st wiecej.

Ania

Dodano opinię: 06.09.2016

dziękuję za odp i pozdrawiam Was serdecznie!!!a tak z innej beczki, przepraszam że w tym miejscu ale co polecicie na zaparcia dla 11miesiecznego Maluszka?będę wdzięczna za wszystkie cenne wskazówki, by móc patrzeć na Synka, któremu nie sprawia TO kłopotu.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.09.2016

Na zaparcia: odstawić ryż, banany, marchew, kakao. Ugotować wywar z duzej ilosci suszonych sliwek do picia lub dać po prostu soszone śliwki do jedzenia.

Anna

Dodano opinię: 24.11.2016

Bardzo chętnie zrobię taką polędwiczkę, ale… jestem pewna, że ja z dzieckiem nie przejjemy całej porcji. Czy można taka wędlinę zamrozić? W plastrach czy w całości? Czy orientujecie się może, ile czasu po rozmrożeniu taka wędlina może leżeć w lodówce? Totalnie nie wiem, jak sobie radzić z rozmrożonymi rzeczami – zawsze mam obawy, że coś wyhoduję :/

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.11.2016

Lepiej zamrozić surowe mięso niz smazone, bo to potem już tak nie smakuje i gorzej się je podgrzewa.

 

Aneta

Dodano opinię: 27.01.2017

Jestem na dość specyficznej diecie z tak wieloma ograniczeniami, że łatwiej mi wymieniać co moge i kolezanka poleciła mi tą stronkę, a na niej natrafiłam na polędwiczkę, która jest fenomenalna!!! Nie tylko dla dzieci 🙂

Ania

Dodano opinię: 06.02.2017

Witam czy do marynaty można użyć suszonych przypraw takich z torebki ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.02.2017

Tak.

Olga

Dodano opinię: 25.02.2017

Czy zioła mają być świeże czy suszone?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.02.2017

Dalam suszone.

Anna

Dodano opinię: 28.02.2017

Bardzo dobra 🙂 U mnie połowa została zjedzona na obiad, a reszta została na kanapeczki – pozostała wilgotna do ostatniego kęsa 🙂  

Ewa

Dodano opinię: 25.04.2017

A tu nie powinno się dodać też soli?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.04.2017

A dlaczego? Nie ma takiej potrzeby.

Justyna

Dodano opinię: 25.04.2017

Można użyć innego oleju, np.  z pestek winogron??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.05.2017

tak:)

Gabi

Dodano opinię: 13.06.2017

smakuje, b.dobre

Zu

Dodano opinię: 13.10.2017

Bardzo smaczne. Na ciepło i na zimno. Zaskoczyło mnie jak zioła potrafią nadać smak że nawet braku soli nie odczuwam. Większość potraw soli się z przyzwyczajenia zamiast doszukiwać się prawdziwego smaku. Dzięki dziecku- i Wam, odkrywam smaki na nowo?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.10.2017

Celna uwaga. Z przyzwyczajenia solimy. Np. podczas gotowania makaronu czy ziemniaków.

Paulina

Dodano opinię: 21.01.2018

A zamiast rękawa mogę zrobić to w naczyniu zaroodpornym?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.01.2018

Tak

Ann

Dodano opinię: 04.04.2018

Moj syn niedlugo skonczy 8 miesiecy czy moze tej potrawy sprobowac?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.04.2018

Jasne:)

Iza

Dodano opinię: 06.12.2018

Zapomniałam kupić rękawa do pieczenia a polędwiczka już od wczoraj leżakuje w marynacie. Czy mogę ją upiec w naczyniu żaroodpornym?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.12.2018

Jasne, tylko przykryj

Ania

Dodano opinię: 19.04.2020

Czy trzeba obrać pomarańcze?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

nie

Agata

Dodano opinię: 02.10.2020

Cześć, wielkie dzięki za przepis. Miesko wyszło bardzo smaczne, jednak było trochę suche jak dla mnie. Czy coś mogłam zrobić nie tak?
Piekłam wg zalecanej temp w rękawie.
Nie wiem co mogło pójść nie tak ?
Pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.10.2020

Być może Twój piekarnik grzeje mocniej i wystarczy skrócić czas pieczenia.

Agata

Dodano opinię: 09.10.2020

Będę próbować, dziękuje za odpowiedź ?

Kasia

Dodano opinię: 10.11.2020

Ile dać tych ziół?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.11.2020

To już zależy od upodobań.

Kasia

Dodano opinię: 10.11.2020

I jeszcze pytanie, nie mam pomarańczy. Czy mogę dać grejpfruta różowego lub białego? Jak tak to który? Czy on bardzo zmieni smak?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.11.2020

Może byc zbyt gorzko

Kasia

Dodano opinię: 09.04.2021

Witam. Ostatnio syn próbował fileta z kurczaka w marynacie z pomidorów suszonych i bazyli z piekarnika z Waszych przepiow. W końcu mu posmakowało. Za co bardzo dziękuję bo walczymy o każdy kęs mięsa już od kilku miesięcy 🙂 Śmiejemy się czasami z mężem że mamy w domu wegana bo ani mięsa ani jajka nie chce jeść. Ale do rzeczy czy można wykorzystać jakieś inne mięso w tym przepisie poza wieprzowiną? Jeśli tak to jakie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Pierś z indyka

Anna

Dodano opinię: 14.08.2021

Dzień dobry! Upiekłam polędwiczkę z przepisu i jest ok. Jednak mam pytanie bo w przepisie nie ma soli. Czy to ze względu na dziecko ? Czy można dodać ? Ja nieco dodałam ale za mało i jak by nie jest słona. I tak się zastanawiam ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Do roku bez soli, potem też dobrze ograniczać.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek