Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

25 stycznia 2018

Delikatny gulasz z indyka z marchewką

To mięsko rozpływa się w ustach, nawet 8 miesięczne dzieci mogą spróbować takiego obiadu:) Nie gwarantuję tylko, że rodzice wytrzymają psychicznie sprzątanie ziarenek kaszy po obiedzie… no ale, sami wiedzieliście na co się piszecie stosując BLW 😀 Składniki: 500 g piersi z indyka (bez skóry); 3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego; 1 duża cebula; 1 duża...

To mięsko rozpływa się w ustach, nawet 8 miesięczne dzieci mogą spróbować takiego obiadu:) Nie gwarantuję tylko, że rodzice wytrzymają psychicznie sprzątanie ziarenek kaszy po obiedzie… no ale, sami wiedzieliście na co się piszecie stosując BLW 😀

Składniki:

  • 500 g piersi z indyka (bez skóry);
  • 3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego;
  • 1 duża cebula;
  • 1 duża czerwona papryka;
  • 1 długa marchew;
  • 2 małe ząbki czosnku;
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (zobacz dlaczego warto wybrać oliwę tutaj)
  • 3 szklanki wody z kranu;
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego;
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku;
  • 1 ziarno ziela ang.;
  • 1 listek laurowy;
  • mąka do zagęszczenia (pszenna/ ziemniaczana jeśli musi być bezglutenowa).

Zanim zaczniesz robić delikatny gulasz z indyka z marchewką przygotuj sobie wszystkie składniki:

Paprykę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, cebule i marchewkę obierz. Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę w talarki.

W wysokim garnku podgrzewaj wodę (3 szklanki), w tym samym czasie na dużej patelni rozgrzej oliwę (2 łyżki). Mięso oddziel od białych włókien i pokrój w małą kostkę. Oprósz 1 kopiastą łyżką mąki, a następnie przełóż na rozgrzaną patelnię. Obsmażaj mięso z każdej strony, tylko do momentu, aż się zetnie. Wyłącz gaz. Posyp mięso papryką w proszku i majerankiem, wymieszaj, a następnie przełóż do garnka z gorącą wodą. Dodaj ziele i listek laurowy, doprowadź powoli do wrzenia i zmniejsz ogień. Na tej samej patelni, ponownie rozgrzej 2 łyżki oliwy, przełóż paprykę, cebulę, czosnek i podsmażaj aż cebula się zeszkli. Dodaj do garnka z mięsem. Wsyp również marchewkę i dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Przykryj i gotuj na małym ogniu 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.

Gdy danie będzie gotowe, zagęść sos: Do kubka wsyp 2 kopiaste łyżki mąki, zalej 1/3 szklanki zimnej wody i wymieszaj, by nie powstały grudki. Dodaj odrobinę wywaru z gulaszu, ponownie wymieszaj i przelej mieszankę do garnka z gulaszem, energicznie mieszając. Doprowadź do wrzenia, a następnie wyłącz gaz. Gotowe:)

Porcje dla dzieci odłóż do małego garnka, a resztę dla dorosłych i starszaków dopraw solą i pieprzem.

Gulasz podaję  np. z kaszą gryczaną niepaloną/ pyzami/ kopytkami i oczywiście z tartymi burakami:)

Gulasz na talerzu możesz również posypać świeżym koperkiem.

 

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (101)

Sylwia

Dodano opinię: 26.01.2018

Super. Akurat rozmrażam pierś z indyka. Miało być co innego będzie gulaszzzzz?

Aleksandra

Dodano opinię: 26.01.2018

Jutro zrobię,indyk z własnego chowu 🙂

mamaMai

Dodano opinię: 26.01.2018

Na schabie sie nada? ???

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2018

Schab wg mnie za suchy na gulasz.

Agnieszka

Dodano opinię: 27.01.2018

Co zamiast przecieru pomidorowego (pomidorów)?
Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2018

Nie da się tego zastąpić:) Jeśli pominiesz to sos będzie brązowy po prostu.

Aska

Dodano opinię: 23.01.2019

Hej! Super przepis, szczególnie, że można wykorzystać na danie dla Malucha. Bardzo mu smakowało! 😉
Co do przecieru, ja nie miałam wiec zastąpiła m pomidorami z puszki. Tam jest zawsze dużo sosu i można śmiało wykorzystać, również dla dzieci. Wyszło bardzo dobre 😉
Dzięki!

Mariola

Dodano opinię: 27.01.2018

Pycha 🙂

mamaplamki.pl

Dodano opinię: 27.01.2018

Moja córeczka uwielbia wszelkie gulasze 🙂 Sprzątanie ziarenek nas nie przeraża, czasami córka mi pomaga 😉

Ewelina

Dodano opinię: 29.01.2018

Czy ten gulasz mozna podać z jaszą jagalaną? albo kuskus? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2018

No pewnie:)

Mag

Dodano opinię: 08.02.2018

Pisząc „starszaki” macie na myśli dzieci pow. 3 lat?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.02.2018

Starszakai to mniej wiecej powyżej 2 lat

Paula

Dodano opinię: 13.02.2018

Nie trzeba dziecku obrać papryki że skórki? Trochę się boję czy się dziecku (10 miesięcy) nie przyklei do żołądka…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.02.2018

To jakiś mit z tym przyklejaniem się:) NIe nie trzeba.

Paula

Dodano opinię: 13.02.2018

Ugotowalam z papryką bez skórki zanim przeczytałam odpowiedź.. Następnym razem zrobię ze skórką, a zrobię na pewno bo gulasz jest rewelacyjny ? pierwszy raz mi posmakowalo danie bez soli!

Poczatkujaca

Dodano opinię: 12.04.2019

Mit nie mit ale skora jest gruba i potem znajduje ja w nocniku,wiec uważam ze lepiej obrac

Monika

Dodano opinię: 05.11.2019

Dokładnie, a mi bardzo często oddzielała się skóra od papryki podczas gotowania więc wolę obrać niż później ma mi sama skóra pływać w gulaszu.

Magda

Dodano opinię: 14.02.2018

Gulasz przepyszny! Właśnie skończyłam wylizywać talerz. ? Naszej rocznej pociesze smakował, mąż też zadowolony. ? Dzięki za kolejny wspaniały przepis. Mniam.

Malwina

Dodano opinię: 22.02.2018

Po prostu super mięsko się rozpływa Adaś właśnie się zajada a do tego kopytka szpinakowe i buraczki ?

OLA

Dodano opinię: 27.02.2018

Czy można pominąć paprykę? Akurat nie mam w domu ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.02.2018

Tak

Margaret

Dodano opinię: 28.02.2018

Świetny przepis, domownicy zachwyceni ? Pychotka ?

Anna

Dodano opinię: 28.02.2018

czy zamiast piersi można podać mięso z uda indyczego (bez kości of kors) ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.02.2018

Tak

Iza

Dodano opinię: 08.03.2018

Czy mięso indyka można zastąpić kurczakiem? I zastanawiam się czy 9 miesieczne dziecko poradzi sobie z takimi kawalkami mięska?:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.03.2018

Jasne, że można:)

Andżelika

Dodano opinię: 11.03.2018

Wyszło bardzo smaczne 🙂

Iza_M

Dodano opinię: 18.03.2018

Czy takie smazenie jest odpowiednie dla dziecka ponizej roku? Nie podawalam do tej pory niczego smazonego i troche sie waham…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.03.2018

Tak

Elżbieta

Dodano opinię: 09.10.2020

Wszędzie czytam że nie można niemowlakom do pierwszego roku życia podawać smażonego.. Moja córka ma 8,5 miesięcy, ja wszystko ale pieczone lub gotowane.. Jeszcze nie dawalam nic smażonego ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.10.2020

To tylko momencik na patelni i „raz nie zawsze”. Długie smażenie to co innego- tego unikamy.

Aśka

Dodano opinię: 19.03.2018

Mega! Baaaardzo smaczny – przepis trafia na listę z serii ulubionych 🙂

Marlena

Dodano opinię: 19.03.2018

Właśnie skończyło bulgotać. Naprawdę pyszne, a mięsko super delikatne. Obiad na jutro gotowy! 🙂 W ogóle dużo ostatnio u was spędzam czasu, bo moja 13miesięczna panna strasznie wybredna się zrobiła 🙁 Raz je, raz nie, ale nie poddajemy się. Dzięki za codzienną porcję inspiracji 🙂

Kasia

Dodano opinię: 23.03.2018

super danie Pyszne z kasza gryczaną i buraczkami Ja zrobiłam większą ilość i dodałam więcej wody i dołożyłam puszkę zblendowanych pomidorow Tylko marchewka wyszła mi twarda mimo gotowania ponad godzinę Indyk,papryką wyszły super miękkie Może dołożyłam za wcześnie koncentrat do sosu i dlatego marchewka jest twarda ?

Agnieszka

Dodano opinię: 02.06.2018

Mi też marchew wyszła twarda. Mięso bardzo dobre ( zrobiłam z udźca indyka) a marchew nie. Może ja też trzeba podsmazyc, tylko ja źle zrozumiałam…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.06.2018

Po tak długim czasie marchewka była nadal twarda?

Agnieszka

Dodano opinię: 05.06.2018

Tak była twarda, ale podgotowałam i synek zjadł ze smakiem. Może rzeczywiście za wcześnie dodałam pomidory, może taka marchew… W każdym razie na pewno wrócę do przepisu, danie wychodzi bardzo smaczne.

Anna

Dodano opinię: 03.04.2018

Rewelacja. 🙂

Asia

Dodano opinię: 11.04.2018

Dziś pierwszy raz robiliśmy. Jest przepyszny ☺

Monika

Dodano opinię: 02.05.2018

Drogie Ala’antkowe blw,
Czy jest roznica, od wzgledem odzywczym, miedzy kasza gryczana prazona i biala?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.06.2018

Być może jakaś jest, prażenie pewnie powoduje że część wartości ”ucieka”,ale to raczej pytanie do technologów żywności:) My lubimy obydwa rodzaje!

Kinga

Dodano opinię: 14.05.2018

dopiero chcę zacząć karmić mojego synka (9 miesięcy) metodą BLW, dlatego wybaczcie moje pytanie…maluszek daje radę zjeść taki gulasz z kaszą sam? bez karmienia łyżeczką? i pytanie czy można usmażyć na oleju kokosowym czy musi być to olej rzepakowy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.05.2018

Polecamy rzepakowy i tak, dziecko potrafi jeść samo. Zapraszamy d9 jaszych zakładek na blogu o metdzie blw. Treść rozwieje watpliwości.

Anna

Dodano opinię: 07.06.2018

Ale smakowało, jak się cieszę że w końcu coś co sama zrobiłam zjadał z takim smakiem, dziekujemy ????

Milena

Dodano opinię: 25.07.2018

Jakiego koncentratu pomidorowego uzywacie ? Macie swoj przepis ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.11.2018

Karolina

Dodano opinię: 29.07.2018

Dziękuję za kolejny fajny przepis :))
Gulasz robiłam już trzeci raz 🙂
Chciałam się dopytać o olej – mi te 2 łyżki nie starczają; muszę go dolewać w trakcie smażenia; inaczej mięso / warzywa przywierają do patelni i przypalają się 🙁

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.07.2018

O to chodzi, żeby trochę to mięsko się ”przypaliło”, cały czas mieszaj i smaż na teflonowej lub zeliwnej patelni.

Justyna

Dodano opinię: 06.08.2018

Czy taki gulasz będzie pasował do kopytek że szpinakiem?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.08.2018

Tak

Klaudia

Dodano opinię: 09.08.2018

Czy można zamrozić ten gulasz?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.08.2018

Tak

Klaudia

Dodano opinię: 09.08.2018

Czy można zamrozić ten gulasz lub zawekować na kilka dni?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.08.2018

Tak

Gosia

Dodano opinię: 12.11.2018

Jakiego przecieru pomidorowego używacie? Wszystkie, które nam mają w składzie sól niestety.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.11.2018

z Pudliszek. NIe przesadzajmy, trochę soli na całą patelnię gulaszu to nie zbrodnia:)

Alexandra

Dodano opinię: 19.11.2018

Czy taki sos można zamrozić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.11.2018

jasne:)

Hanna

Dodano opinię: 25.11.2018

Uwielbiamy ten gulasz i gości u nas bardzo często 🙂 cała rodzina go pałaszuje! Podajemy z kasza gryczana. Dzisiaj też będę robić na jutrzejszy obiad. Polecam 🙂

Marya

Dodano opinię: 20.12.2018

Gulasz wyszedł pyszny!!! Nie doprawiłam ani solą, ani pieprzem i wszystkim smakowało. Ania za 2 tyg kończy 8 miesięcy, a przeżuwanie indyczka nie było dla niej żadnym problemem. Podałam jej z kaszą jęczmienną i zielonym groszkiem z marchewką. Na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu 🙂

Elli

Dodano opinię: 30.12.2018

Tez jestem w trakcie robienia gulaszu dla mojego 10miesięcznika, dam znać czy zjadł

Aga

Dodano opinię: 10.01.2019

Czy taki gulasz można mrozić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.01.2019

Tak

Ellis

Dodano opinię: 24.01.2019

Ostatnio zrobiłam gulasz z makaronem dziec sie zajadal , ja również 🙂

Iwona

Dodano opinię: 31.01.2019

Można ten gulasz zrobić z polędwiczek z indyka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.02.2019

Tak

Magdalena

Dodano opinię: 08.02.2019

Gulasz mega, trochę dosoliłam i powiem że mój 16 latek jak nie cierpi papryki pod żadną postacią, to gulasz z kaszą wciągnął w całości także szok!!! I dzięki za przepis???

Edi

Dodano opinię: 12.02.2019

A czy mrozicie taki gulasz żeby w razie „W” mieć coś w zapasie na szybko zamiast gotowego słoiczka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.02.2019

My nie hjestesmy fankami mrożenia

gosia

Dodano opinię: 10.06.2019

A co robię źle, że mi zawsze indyk wychodzi suchy i łyczasty ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.06.2019

Na pewno kupujesz filet z piersi? Czy dusi się całkowicie zanurzony w wodzie?

Asia

Dodano opinię: 12.06.2019

Przepyszne ?

Agnieszka

Dodano opinię: 25.06.2019

od jakiego wieku mogę podać gulasz z pyzami?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.06.2019

tak po ok 8m:)

Emilia

Dodano opinię: 02.09.2019

Jak to jest z tą mąką. Nie używam mąki do smażenia ani do zagęszczania, więc i dziecku nie chcę tego robić. Coraz więcej słyszę porad o unikaniu pszenicy, jest szkodliwa (a raczej to czym jest opryskiwana zanim trafi do sklepów). Czy taki gulasz można zagęścić czymś zdrowszym?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.09.2019

możesz mąką ziemniaczaną, albo niczym:)

Kasia

Dodano opinię: 22.10.2019

A czy można ten gulasz podać dziecku następnego dnia jak przechowam go w lodówce?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.10.2019

tak

Mama Frania

Dodano opinię: 01.11.2019

Gulasz super. Brakowało mi pomysłów na obiady dla synka. Od kilku dni robie obiady i śniadania z waszych przepisów. Najchętniej wypróbowabym wszystko w jeden dzień 🙂

Edyta

Dodano opinię: 06.02.2020

A czy indyka można zastąpić schabem??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.02.2020

tak, ale to zdecydowanie twardsze mięso i dziecku będzie trudno.

Aneta

Dodano opinię: 27.03.2020

Smakołyk! Wyszło przepysznie,cała rodzinka się zajadała.

Amy

Dodano opinię: 19.04.2020

Czy takim dzieciom 8msc można coś smażyć? Wszędzie piszą że tylko gotowane albo pieczone.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

tak, okazjonalnie, nie codziennie.

Paulinaaa

Dodano opinię: 28.04.2020

Czy można podać dziecku, które ma 6,5m? Jeśli nie, to dlaczego ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Ze względu na podsmażanie mięsa rekomendujemy to danie dla ciut starszych dzieci- 8mcy+

Kasia

Dodano opinię: 30.04.2020

Mam akurat poledwiczke wiepszowa można ? Czy będzie za suche mięso?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2020

bedzie ok

Liliana

Dodano opinię: 01.05.2020

Kromką razowego chlebka polecam zagęścić a nawet dwiema,wrzucić do gulaszu i samo się „rozpadnie”i zagęści.Najlepsze suszone kromki,czerstwe.

KAROLINA

Dodano opinię: 11.07.2020

Dziś zrobiłam do pewnego momentu ? Bez zagęszczania, bo roczniak już był bardzo głodny i nie zdążyłam ? Podałam z kaszą bulgur, z pośpiechu nie dodałam też ogórka kiszonego, a miałam taki zamiar. Myślicie, że też byłby smaczny?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.07.2020

Pewnie, kolejnym razem dodaj.

Paulaa

Dodano opinię: 02.10.2020

Dzień dobry, gulasz robiłam już wiele razy i bardzo nam smakuje, dziękujemy za przepis ❤️ Planuję zrobić na większą liczbę osób, tak ok. dwa razy więcej. Rozumiem, że wszystkie składniki x2, ale zastanawiam się czy czas gotowania też musi być dwa razy dłuższy, tj. 2 godziny? Czy po porostu po godzinie z hakiem sprawdzać?
Pozdrawiam ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.10.2020

Jeśli zrobisz w odpowiednio większym garnku, to czas nie powinien się wydłużyć. Co innego, gdyby mięso było w jednym kawałku.

Iwona

Dodano opinię: 17.10.2020

Gulasz jest wyśmienity Super przepis 🙂 nawet nam dorosłym smakuje 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.10.2020

Bardzo nam miło

Anna

Dodano opinię: 30.10.2020

Pyszny, zjedzony przez niemowlaka i rodziców

Dominika

Dodano opinię: 27.01.2021

Właśnie wstawiłam gulasz w wolnowarze. Jutro rano obudzi mnie piękny zapach gotowego obiadku ? Mam nadzieję że będzie smakował całej rodzince ?

Dsn

Dodano opinię: 30.06.2021

Mam kawalek piersi z indyka… Nie mam niestety maszynki do mielenia… Czy moge podac kawalki indyka z tym gulaszem Synowi – wiek prawie 7 mcy ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.07.2021

Tak.

Ada

Dodano opinię: 23.11.2023

Robilam dzis na kurczaku. Wyszło pyszne

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek