6 porcji 8 miesięcy+

To mięsko rozpływa się w ustach, nawet 8 miesięczne dzieci mogą spróbować takiego obiadu:) Nie gwarantuję tylko, że rodzice wytrzymają psychicznie sprzątanie ziarenek kaszy po obiedzie… no ale, sami wiedzieliście na co się piszecie stosując BLW 😀

Składniki:

  • 500 g piersi z indyka (bez skóry);
  • 3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego;
  • 1 duża cebula;
  • 1 duża czerwona papryka;
  • 1 długa marchew;
  • 2 małe ząbki czosnku;
  • 4 łyżki oleju do smażenia;
  • 3 szklanki wody z kranu;
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego;
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku;
  • 1 ziarno ziela ang.;
  • 1 listek laurowy;
  • mąka do zagęszczenia (pszenna/ ziemniaczana jeśli musi być bezglutenowo).

Zanim zaczniesz przygotuj sobie wszystkie składniki: Paprykę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, cebule i marchewkę obierz. Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę w talarki.

W wysokim garnku podgrzewaj wodę (3 szklanki), w tym samym czasie na dużej patelni rozgrzej oleju (2 łyżki). Mięso oddziel od białych włókien i pokrój w małą kostkę. Oprósz 1 kopiastą łyżką mąki, a następnie przełóż na rozgrzaną patelnię. Obsmażaj mięso z każdej strony, tylko do momentu, aż się zetnie. Wyłącz gaz. Posyp mięso papryką w proszku i majerankiem, wymieszaj, a następnie przełóż do garnka z gorącą wodą. Dodaj ziele i listek laurowy, doprowadź powoli do wrzenia i zmniejsz ogień. Na tej samej patelni, ponownie rozgrzej 2 łyżki oleju, przełóż paprykę, cebulę, czosnek i podsmażaj aż cebula się zeszkli. Dodaj do garnka z mięsem. Wsyp również marchewkę i dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Przykryj i gotuj na małym ogniu 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.

Gdy danie będzie gotowe, zagęść sos: Do kubka wsyp 2 kopiaste łyżki mąki, zalej 1/3 szklanki zimnej wody i wymieszaj, by nie powstały grudki. Dodaj odrobinę wywaru z gulaszu, ponownie wymieszaj i przelej mieszankę do garnka z gulaszem, energicznie mieszając. Doprowadź do wrzenia, a następnie wyłącz gaz. Gotowe:)

Porcje dla dzieci odłóż do małego garnka, a resztę dla dorosłych i starszaków dopraw solą i pieprzem.

Gulasz podaję  np. z kaszą gryczaną niepaloną/ pyzami/ kopytkami i oczywiście z tartymi burakami:)

Gulasz na talerzu możesz również posypać świeżym koperkiem.