Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

21 kwietnia 2017

Delikatne pulpety z dorsza w sosie śmietanowym

Każdą rybę można podać bez obaw o małe ości, jeśli wcześniej ją zblendujemy. Proste prawda? A ze zblendowanej ryby można zrobić klopsy, kotlety czy pulpeciki na tysiąc sposobów:)

Piszecie, że boicie się podawać ryby ze względu na ości. Wiemy, wiemy. Ale strach ma tylko wielkie oczy. Każdą rybę można podać bez obaw o małe ości, jeśli wcześniej ją zblendujemy. Proste prawda?

A ze zblendowanej ryby można zrobić klopsy, kotlety czy pulpeciki na tysiąc sposobów:) Oto kolejny:

Składniki:

  • 300g fileta z dorsza bez skóry;
  • 1 marchewka starta na małych oczkach;
  • 1 mała cebula drobno posiekana;
  • 2 łyżki surowej kaszy kuskus;
  • 1 jajko;
  • 3 łyżki mąki pszennej/ orkiszowej/ ziemniaczanej;
  • 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia.

sos:

  •  200ml śmietany słodkiej 18% lub 12%;
  • 1/2 szklanki wody;
  • szczypta gałki muszkatołowej;
  • szczypta ziół prowansalskich;
  • szczypta pieprzu;
  • sól dla dorosłych i przedszkolaków.

Rybę zblenduj na gładką masę, dodaj marchewkę, cebulę, kaszę surową, jajko i wymieszaj na jednolity farsz. Dłonie zwilż wodą, nabieraj niewielką ilość masy, formuj małe kulki, spłaszczaj je i obtaczaj w mące. Na patelni rozgrzej olej, układaj klopsiki i obsmaż je z dwóch stron do zrumienienia. W tym czasie przygotuj sos: połącz wszystkie składniki, wymieszaj i zalej nim klopsy. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając ok 15 minut:) Gotowe!

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek