9 miesięcy+

1,5 szklanki płatków owsianych górskich

300 ml gorącego mleka

3/4 szklanki mąki orkiszowej/pszennej

1 jajko

100 g miękkiego masła

1/2 szklanki cukru kokosowego/3-4 łyżki syropu daktylowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 marchewki

2 jabłka

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki kardamonu

Płatki owsiane zalej gorącym mlekiem i odstaw, by nasiąkły i ostygły.

Wyłóż blaszkę (29×19) papierem do pieczenia, a piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem.

Marchewki i jabłka obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj cynamon i kardamon i wymieszaj.

W misce zmiksuj masło i cukier/syrop. Dodaj jajko i ekstrakt oraz ponownie zmiksuj. Połącz płatki nasiąknięte mlekiem z powstałą masą, dodaj mąkę i proszek do pieczenia, i wymieszaj łyżką.

Wyłóż ciasto na blaszkę. Na wierzch równomiernie rozłóż tarte jabłka i marchewki.

Piecz 40-45 minut.

Na wierzch możesz dać inne owoce, np. maliny, truskawki, borówki – zależnie od sezonu.