Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

28 marca 2017

Chrupiące ciasteczka maślane

Dziś odwiedziłam małego Marcelka. Ten chłopak ma 9 m, a wsuwa jedzenie aż miło się na niego patrzy. Zgadniejcie ile zjadł ciasteczek…. nie chcecie wiedzieć:) To znak, że są naprawdę smaczne i nie mogą się nie udać. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej lu orkiszowej + mąka do podsypywania; 100g zimnego masła; 1 jajko (osobno białko...

Dziś odwiedziłam małego Marcelka. Ten chłopak ma 9 m, a wsuwa jedzenie aż miło się na niego patrzy. Zgadniejcie ile zjadł ciasteczek…. nie chcecie wiedzieć:) To znak, że są naprawdę smaczne i nie mogą się nie udać.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej lu orkiszowej + mąka do podsypywania;
  • 100g zimnego masła;
  • 1 jajko (osobno białko i żółtko);
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego* (lub trochę mniej bo wychodzą b. słodkie);
  • 2 łyżki pestek dyni, 2 łyżki płatków migdałowych.

 

Białko roztrzep widelcem i dodaj do niego 1 łyżeczkę cukru kokosowego i wymieszaj. Odstaw. Masło pokrój w małą kostkę. Do miski wsyp mąkę i resztę cukru, wymieszaj, a następnie dodaj żółtko i pokrojone masło masło. Zagnieć dłońmi ciasto, aż stanie się gładkie i jednolite. Chwilę to potrwa, ale warto się pomęczyć. Uformuj kulę, obwiń ciasto folią spożywczą i wstaw na pół godziny lub dłużej (ja ostatnio trzymała aż 2 h) do lodówki. Następnie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką na grubość 5mm (muszą być cieniutkie). Za pomocą foremek wykrawaj ciasteczka i układaj na blasze. Ja tym razem wykrawałam szklanką 🙂
Posyp ciasteczka pestkami i płatkami, a nastepnie obficie polej białkiem (robiłam to za pomoca pędzelka) każde ciasteczko.

Piecz przez 10 minut w 180' C z opcją grzania góra – dół, na środkowym poziomie piekarnika. Pozostaw na kratce do całkowitego ostygnięcia, a następnie przełóż na talerz.

* uprzedzając pytanie o cukier kokosowy- kupujemy go w eko sklepach stacjonarnie bądź przez interent. Można spróbować zamienić cukier na miód lub syrop daktylowy, ale ciasteczka wyjdą bardziej twarde. Myślę, że można dodać ok 4 łyżek płynnego słodziwa.

 

 

 

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (31)

Sylwia

Dodano opinię: 28.03.2017

Czy faktycznie cukier kokosowy może być stosowany już przez 8-miesieczne dziecko oraz w diecie dziecka do 3 rz? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.03.2017

Nie znalazłam nigdzie przeciwksazań. Oczywiście wszystko z umiarem:)

Alina

Dodano opinię: 28.03.2017

Robiłam już podobne. baaardzo podobne z przepisu Lady Och Mistrzyni. Dodawałam syrop klonowy i z agawy ok. 5 łyżek. Wyszły ekstra!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.03.2017

Przepis jest dość klasyczyny, więc pewnie na nie jednym blogu spotkasz:) NIe polecamy syropu z agawy, na wysoki IG i jest raczej syntetyczny niz naturalny.

Karolina

Dodano opinię: 29.03.2017

Mozna dac olej kokosowy zamiast masla ? Jaka gramaaturgia ? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.04.2017

Taka sama.

KasiaK

Dodano opinię: 31.03.2017

Wcale sie nie dziwi malemu Marcelowi, te ciastka uzalezniaja…Nie wiem czy moj maly (19m) musial dojrzec do moich wypiekow (a juz probowalam wiele przepisow, zwlaszcza z tego bloga)

, ale sa to naprawde pierwsze ciacha ktore wcina jedno za drugim.
I rzeczywiscie pol szklanki cukru to duzo.

Monia*

Dodano opinię: 02.04.2017

A czy można zamiast cukru kokosowego dodać innego, trzcinowego np?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.04.2017

Tak.

Iwona

Dodano opinię: 07.04.2017

dodalam olej kokosowy. Ciasto nie daje sie rozwałkować ponieważ się kruszy i rozrywa. Jak to naprawic?

 

Pati

Dodano opinię: 20.04.2017

ja też tak miałam, odrywaj kawałki ciasta i rozgrzewaj w dłoniach, bo po wyjęciu z lodówki jest takie bardzo kruche i się rozrywa. Ciasteczka pycha 😉

Izabela

Dodano opinię: 17.05.2017

Czy cukier kokosowy jest w jakiś sposób zdrowszy od zwykłego cukru?

Meg

Dodano opinię: 17.08.2017

Poproszę również odpowiedź na to pytanie.

Dziękuję

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.08.2017

Megi, na jakie pytanie?

Monika

Dodano opinię: 06.07.2017

Robiłam zgodnie z przepisem, ale dałam normalnego cukru.
Wyszły tak kruche, że dziecko (10,5 msc) nie doniosło do buzi, bo rozkruszyło.

Czy takie kruche powinny byc? 🙁

Kicia

Dodano opinię: 07.08.2017

Super. Na pewno zrobię. 

Czym mogę posypać ciastka zamiast pestek? Boję, się, że Ćoreczka sobie z nimi nie poradzi, zębów brak

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.08.2017

Np.płatkami owsianymi, amarantusem ekspandowanym…

Ula

Dodano opinię: 15.09.2017

Chciałabym zamienić cukier kokosowy na syrop klonowy. W jakiej ilości go zastosować?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.09.2017

2-3 łyzki.

Zu

Dodano opinię: 06.12.2017

Jak długo można je przechowywać? On ile nie zostaną od razu pożarte, oczywiście 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.12.2017

Zostaną pożarte na bank:) Ze dwa dni max.

Leniwa matka

Dodano opinię: 28.03.2019

Dla ulatwienia. Z ciasta robie wałek i w folii spożywczej do lodówki. A potem już tylko zimne ciasto kroję cieniutko na ciasteczka. Bez wykrawania i szybciej ?

MariaPa

Dodano opinię: 27.04.2019

Dziewczyny, a czy masło musi być zimne? Ciepłe łatwiej chyba sie ugniecie, nie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2019

Zimne masło sprawia, że ciastka są kruche

Atiram

Dodano opinię: 13.09.2019

Czy zamiast cukru kokosowego można dać ksylitolu jeśli akurat pod ręka nie ma się kokosowego 🙂 ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.09.2019

nie, przed 3 r.ż. ksylitol nie jest zalecany dzieciom.

Natalia

Dodano opinię: 22.03.2020

Naprawdę pyszne ciasteczka wyszły, wszyscy się zajadają. Dziękuję za super przepis, łatwy i przyjemny 🙂

Martyna

Dodano opinię: 07.05.2020

Chciałabym zrobić ciasteczka z ksylitolem. Moje dziecię od 8 m.ż. jest pod opieką gastroenterologa ( poważna choroba jelit) i ma zalecony ksylitol do 1 łyżeczki dziennie. Poza tym miód

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Podaj zgodnie z zaleceniami lekarza

Justyna

Dodano opinię: 11.05.2020

Trochę za słodkie. Robiłam też kruche maślane z książki z czterema łyżkami cukru kokosowego i też są nieco za słodkie . Następnym razem dam trochę mniej ?

ewa

Dodano opinię: 15.05.2022

Dalam jedna czwarta szklanki cukru kokosowego, zimne maselko jak w przepisie, pszenna make pelnoziarnista, posypalam wiorkami kokosowymi i wyszly oblednie dobre tak, ze moj maluch tylko wyciagal raczke po kolejne 🙂 Ja sama po kryjomu podkradlam jej kilka.. 🙂

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek