Sztuczne aromaty, barwniki, E… i inne cuda wianki w tak prostym deserze jak budyń? To możliwe tylko w budyniu z paczki. Domowy, tradycyjny budyń zawiera tylko to co naprawdę potrzeba do jego ugotowania. Zrobicie go w 10 minut. Zaczynamy!

 

Składniki:

  • 2 szklanki mleka krowiego*;
  • 1/2 laski wanilii;
  • 5 suszonych daktyli;
  •  3 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej;
  • 1  zółtko.

 

Do garnka wlej 1.5 szklanki mleka, dodaj rozciętą laskę wanilii i posiekane daktyle. Zagotuj mleko, a nastepnie zmniejsz ogień i gotuj ok 7-8 minut. Przelej mleko przez sitko by laska i daktyle zostały, a mleko wlej zpowrotem do garnka.

W szklance wymieszaj 0.5 szklanki mleka, żółtko i make ziemniaczaną  by nie było grudek, a nastepnie wyle do gotującego się mleka i mieszaj cały czas rózgą, aż budyń zacznie bulgotać. Skręć ogień i jeszcze chwilkę gotuj. Sprawdź czy taka słodycz Wam wystarczy, jeśli nie możesz dodać wcześniejsze daktyle lub posłodzić ciepły budyń miodem lub syropem klonowym/ daktylowym by nie stracił aksamitności.

Przelej do miseczek i podawaj np. z musem z malin:)

* mleko krowie wg wytycznych można podawać jako składnik dań po 6 m. My podawałyśmy Ali i Antkowi po 12m. Wy zróbcie jak chcecie:) Może Zuzi dam już koło 8m. zobaczymy:)