7 porcji 9 miesięcy+

składniki

  • 2 małe jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 łyżeczki sody
  • olej rzepakowy do smażenia

Oddziel żółtka od białek.

Jednego banana obierz i zblenduj na gładki krem. Dodaj go do żółtek i miksuj, aż masa stanie się puszysta.  Dodaj do niej ziarna z laski wanilii, mąkę i sodę. Połącz za pomocą misksera.

Ubij białka na sztywną pianę i dodaj ją do masy. Wymieszaj za pomocą łyżki delikatnie, by piana nie opadła.

Rozgrzej patelnię posmarowaną olejem. Obierz drugiego banana i pokrój w plasterki. Nakładaj na patelnię po kopiastej łyżce puszystej masy a na wierzch każdego placka połóż po dwa plasterki banana. Smaż z obu stron do zrumienienia. Nie przewracaj wielokrotnie. Cierpliwie usmaż z jednej a potem z drugiej, delikatnie przewracając (około 3 minuty na stronę).

Możesz użyć innej mąki.