12 porcji 8 miesięcy+

Oszukane mini serniczki. Smakują całkiem jak te z serem. Szybkie w przygotowaniu, a za sprawą kaszy jaglanej wartościowe. Musicie spróbować. 

1 szklanka kaszy jaglanej

1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego)

1 szklanka wody

400 ml mleka kokosowego (gesta część)

2 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru kokosowego (możesz wymienić na 1 banana)

1 laska wanilii

Kaszę upraż na suchej patelni, aż zacznie wydzielać orzechowy aromat. Wypłucz w gorącej wodzie. Do garnka wlej mleko i wodę. Zagotuj. Dodaj kaszę, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem okolo 18 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Nie podnoś pokrywki. Ostudź kaszę.

Kaszę zblenduj na gładko, dodaj jajka, cukier, makę ziemniaczaną i ziarenka wyjęte z laski wanilii.  Zmiksuj całość. Mleko kokosowe ubij na sztywno za pomocą miksera. Dodaj do jaglanej masy i wymieszaj.

Do silikonowych (od papierowych babeczki ciężko odchodzą) foremek na babeczki przełóż masę do 3/4 ich wysokości. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180’C z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika. Kontroluj stopień zrumienienia (każdy piekarnik jest inny).

Podawaj całkowicie ostudzone a najlepiej schłodzone, same lub posypane wiórkami kokosowymi czy oblane czekoladą.

Babeczki będą w środku wilgotne.

Polewę czekoladowa zrobisz , roztapiają w garnku czekoladę i zalewając ją śmietanką 30% w takich samych proporcjach, np. 50g czekolady i 50ml śmietanki.

W wersji wegańskiej pomińcie jajka, ale dobrze ubijcie mleko kokosowe.

Smak babeczek zmienisz dodając tartą skórkę limonki lub pomarańczy.