Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

09 marca 2015

Batatowa zupa z masłem orzechowym

  Składniki:2 duże bataty;2 małe cebule;2 ząbki czosnku;2 szklanki wody;3 łyżeczki masła orzechowego (bez soli); (można całkiem pominąć masło orzechowe, jeśli go nie posiadacie);1 łyżka oleju;1/3 łyżeczki curry w proszku;1/2 łyżeczki słodkiej papryki;szczypta pieprzu.   Warzywa obieramy. Bataty kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.Na oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek, bataty i...

 

Składniki:
2 duże bataty;
2 małe cebule;
2 ząbki czosnku;
2 szklanki wody;
3 łyżeczki masła orzechowego (bez soli); (można całkiem pominąć masło orzechowe, jeśli go nie posiadacie);
1 łyżka oleju;
1/3 łyżeczki curry w proszku;
1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
szczypta pieprzu.

 

Warzywa obieramy. Bataty kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek, bataty i podsmażamy całość kilka minut co chwilę mieszając. Zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 15 minut, aż bataty zmiękną. Dodajemy przyprawy i masło orzechowe, a następnie blendujemy zupę na krem. Jeśli zupa jest wg Was zbyt gęsta, dolewamy wody i jeszcze chwilę gotujemy.

Podajemy np. z grzankami z chleba, lub ugotowaną ciecierzycą.

Masło orzechowe możecie wykonać samodzielnie w domu. TO super łatwe :)) Wystarczy kupić ”obrane” orzeszki ziemne, chwilę je podprażyć, a następnie ostudzić i zblendować w minimalakserze (ok. 10 minut!) aż tłuszcz z orzeszków zacznie się wydobywać, i uzyskacie kremową, maślaną masę mniammmm:) (dodając np. odrobinę miodu, możecie masło orzechowe podać do śniadania na kanapce).

Zupę możesz podać niemowlakowi w miseczce z przyssawką i pozwolić jeść samodzielnie łyżką lub nalać do kubeczka Doidy.

ZAPRASZAMY DO ALAANTKOWEGO SKLEPU (KLIK)


najlepsze-akcesoria-do-rozszerzania-diety

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (25)

Magdalena Kuchaja

Dodano opinię: 09.03.2015

cudowne połączenie batatów i masła orzechowego!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.03.2015

Dokładnie:)

Iwona Krzepisz

Dodano opinię: 12.03.2015

Czy 10 miesieczne dziecko moze tej zupki spróbować?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.03.2015

Myślę, że tak, jednak pominęłabym masło orzechowe ze względu na ryzyko alergii, no chyba że dziecko je już orzechy i wiadomo, że nic mu nie jest:-)

Iwona Krzepisz

Dodano opinię: 23.03.2015

Zupka jest pyszna,niestety moj mały nie jest fanem zupek,chociaż pomaczalam w niej grzanki,nalozylam troszke jemu na łyżeczkę i zjadł.Odkad ke metoda blw a to juz 3 miesiące jest tak zafascynowany jedzeniem raczkami ze cieżko jest z karmieniem łyżeczka,moze jakieś pomysły?chcialabym zeby jadł więcej zup.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.03.2015

Może zrób nieco rzadszą i nalej do kubka?:)

Marlena

Dodano opinię: 25.07.2015

Chyba się wcześniejsze komentarze gdzieś zapodziały… Zrobiłam kilka dni temu. Zamiast masła orzechowego dałam tahini. Synkowi smakowało. A ja się zastanawiam czy w wersji zgodnej z przepisem smak masła orzechowego jest pierwszym wyczuwalnym? Czy to tahini tak zdominowało moją wersję…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.07.2015

Tahini różni się bardzo smakiem od masła orzechowego domowej roboty, dlatego wydaje mi się, ze mogło mieć to wpływ. Masło orzechowe w tym przepisie jest delikatnie wyczuwalne, ale nie dominuje. 

Emilia

Dodano opinię: 14.11.2015

Wspaniała! Córeczka dostaje taką wersję, jak w tym przepisie, na mój talerz dodaję trochę ostrej papryczki. Pyszności.

MAUD

Dodano opinię: 23.02.2016

a wszysko rzez to, że chłop namoczył chyba z kilogram cieciorki i szukałam inspiracji …. ta zupa nie tylko została wręcz pochłonięta przez dziecio , ale dla nas była odkryciem: szybkie wykonanie i cudny smak. dziekuję

Monika

Dodano opinię: 21.05.2016

Jakie to pyszneeeeeee! Na pewno przepis na dobre u nas zagości!  🙂

Aniaaa

Dodano opinię: 23.01.2019

Niestety mojemu synkowi nie posmakowała ta zupa, miał odruch wymiotny, najwyraźniej nie jego smaki. Ale przyznaję, że ciekawy i prosty pomysł na bataty ?

Sylwia

Dodano opinię: 19.02.2019

Super przepis ! szybki i smaczny , zamiast masła orzechowego dałam masło migdałowe <3

Gosh

Dodano opinię: 02.09.2019

Czy można by zamiast masła orzechowego dać olej kokosowy, czy to nie ta bajka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.09.2019

to inna para kaloszy hihi:)

Kasia

Dodano opinię: 19.12.2019

U nas kolejna wtopa. Spróbuję podać w tubce wielorazowej, jako mus. Może przejdzie?

Karolina

Dodano opinię: 13.03.2020

Czy można mrozić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 14.03.2020

tak

Klaudia

Dodano opinię: 29.03.2020

A ja robię na bulionie warzywnym zamiast wody chyba lepszy smak ?

Marysia

Dodano opinię: 07.07.2020

Czy dla 7 miesięcznego bobasa ta zupka będzie w porządku? Mała jadała już owsiankę z masłem orzechowym.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.07.2020

Jeśli próbowała juz masła orzechowego, to tak.

Emilia

Dodano opinię: 01.02.2021

Gdzie Pani kupuje curry bez soli?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

np. Dary Natury

Justyna

Dodano opinię: 03.02.2021

Dziękujemy z synkiem za ten przepis, to chyba najlepsza zupa krem jaką jadłam!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Polecamy się 🙂

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek