Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

18 listopada 2016

Babeczki biszkoptowe z masłem orzechowym i miodem

Niektóre przepisy urzekają nie tylko smakiem, ale i wykonaniem. Dzieciaki na pewno chętniej sięgną po zdrowe słodycze w ciekawym wydaniu, prawda? Akurat te foremki dorwałam przypadkiem w Biedrze, ale w większości sklepów tego typu pewnie znajdziecie nie jedne silikonowe foremki. Oczywiście babeczki wyjdą też w zwykłych silikonowych foremkach na muffinki, bez obaw. Przepis otagowałam na...

Niektóre przepisy urzekają nie tylko smakiem, ale i wykonaniem. Dzieciaki na pewno chętniej sięgną po zdrowe słodycze w ciekawym wydaniu, prawda? Akurat te foremki dorwałam przypadkiem w Biedrze, ale w większości sklepów tego typu pewnie znajdziecie nie jedne silikonowe foremki. Oczywiście babeczki wyjdą też w zwykłych silikonowych foremkach na muffinki, bez obaw.

Przepis otagowałam na 12+ bo zawiera miód. Ponadto uważajcie na dodatek orzeszków ziemnych, bo to silny alergen. U nas domowe masło orzechowe znika w tydzień, bo nikt alergii nie ma, ale zawsze warto zrobić małą próbę przed podaniem dziecku większej ilości tego smakołyku.

Można przygotować wersję dla młodszych dzieci np. bez dodatku orzeszków i miodu uzywając tylko np. posiekanych suszonych owoców i/ lub syropu klonowego.

Dość gadania, zabieramy się za babeczki:) Dziś dużo zdjęć, bo wiem, że robienie biszkoptu niektórym sprawia trudności. Przepis jest łatwy, wykonanie też, tylko bez pośpiechu:)

 

Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej!):

1 szklanka mąki ( u mnie 1/2 orkiszowej, 1/2 pszennej);

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;

3 jajka (osobno żółtka i białka + szczypta soli do ubijania białka);

1/3 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego; (ok 75 ml);

3 łyżki płynnego miodu (jesli dacie dwie babeczki bądą delikatnie słodkie, jeśli 4 będą bardzo słodkie, więc 3 łyżki to taka umiarkowana słodycz dla dzieci);

2 łyżki zblendowanych orzeszków ziemnych (ja akurat miałam resztkę masła orzechowego, które było suche więc dodałam do masy).

 Postępujcie wg zasad:

– wszystkie składniki w temp. pokojowej;

– mikserem mieszajcie tylko w jednym kierunku:) ;

– przygotujcie sobie wszystkie składniki przed rozpoczęciem pracy;

-nastawcie piekarnik na 180'C z termoobiegiem i przygotujcie foremki – lekko natłuśćcie je masłem i posypcie bułką tartą, by po upieczeniu babeczki lekko odchodziły od formy (zdjęcie 1);
-mąki z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito.

 

1 – przygotuj foremki, nastaw piekarnik

15087028_1332976920069222_1115104017_n

2- przygotuj wszystkie składniki

15086818_1332976913402556_1615913408_n

3- białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera

15139654_1332976903402557_946049805_n

4 – dodawaj po jednym żółtku i cały czas mieszaj mikserem na największych obrotach

15128559_1332976866735894_1352194674_n

5- powoli wlej również najpierw olej, a potem miód stopionowo po jednej łyżce, miksując dalej na najwyższych obrotach

15129973_1332976853402562_828299976_n

6- odłóż mikser, nie będzie Ci już potrzebny. Dodawaj stopniowo po jednej łyżce przesianej mąki, mieszając delikatnie jajeczną masę. Głęboko zanużaj (drewnianą lub silikonową) łyżkę w masie tak by ją napowietrzać. czynnośc tę wykonuj powoli, aż Ci się skończy mąka.

15151215_1332976833402564_1098143125_n

7- na koniec wsyp orzeszki i również lekko zamieszaj, przełóż masę do foremek, wyrównaj brzegi i wstaw do piekarnika

15086277_1332976813402566_828776634_n

15087041_1332976806735900_869320152_n

8- piecz babeczki ok 25 minut (mniejsze foremki ok 18-20 minut), na srodkowym poziomie piekarnika, a następnie wyjmij formę z piekarnika i poczekaj aż ostygną. Gotowe:)

 

15086889_1332976763402571_1285361440_n

15135703_1332976746735906_283362159_n

e

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (7)

Paula K

Dodano opinię: 19.11.2016

Piękne są! I wyglądają bardzo mniam!

Ilona

Dodano opinię: 20.11.2016

Byłam przekonana, ze nie wyjdzie, bo straszna klucha zrobiła się z ciasta pod koniec. Ale wyszło! Nawet smaczne, tylko strasznie suche… Ale pijemy wodę i wchodzi. 🙂

Edyta

Dodano opinię: 29.11.2016

Pyszne! Rzeczywiście trochę suche, ale myślę,  że można dodać więcej różnych owoców i będą bardziej mokre. Myślę,  że zagoszczą na stałe w naszym menu, bo wariacji jest mnóstwo ☺

Edyta

Dodano opinię: 29.11.2016

Pyszne! Rzeczywiście trochę suche, ale myślę,  że można dodać więcej różnych owoców i będą bardziej mokre.Na pewno zagoszczą na stałe w naszym menu, bo wariacji jest mnóstwo ☺

Monika

Dodano opinię: 01.12.2016

12+ dla miodu, prawdę mówiąc nie słyszałam, u nas mmiód wchodzi jako słodzik do inki odkąd córa skończyła rok 🙂

Justyna

Dodano opinię: 26.10.2017

czy ciasto nada sie na spód do tortu? szukam zdrowego pomyslu na tort 2-latka 🙂 do tego jakis krem i owoce do dekoracji… 🙂 ???

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek