Akuafaba to nic innego jak woda po ugotowaniu ciecierzycy:)

  • aqua – woda
  • faba- ziarno fasoli

Jak ją uzyskać? Bardzo prosto, wystarczy ugotować ciecierzycę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czyli na przykład:

  1. 1 szklankę surowej ciecierzycy zalewamy na noc wodą.
  2. Rano wodę wylewamy.
  3. Do garnka wlewamy 3 szklanki wody z kranu i wrzucamy namoczoną ciecierzycę.
  4. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu 1,5 h.
  5. Odcedzamy.
  6. Ostudzony płyn czyli aquafabę możemy wykorzystać jako ZAMIENNIK JAJKA.

Sprawdza się głównie jako zamiennik jajek w: naleśnikach, placuszkach, babeczkach, muffinach, ponoć również w biszkopcie (ale tego nie próbowałyśmy). Czyli ogólnie do wypieków.W smaku i konsystencji jest nie wyczuwalna po przygotowaniu z nią dania. Polecamy ugotować większą ilość i zamrozić w porcjach. Warto mieć takie ”jajeczka” w zamrażalce, zwłaszcza jeśli w domu mamy małego alergika. Udostępnijcie ten post innym!